HTML

hé, 68!

Negyven ugyebár. Ez az életkor valahol félút, bár azt mondják, minden csak most kezdődik. Na nézzük, mi volt eddig, és mi jön eztán! Írok arról, ami zavar, ami teccik vagy fordítva. Amit szeretek esetleg szerettem. Néhakicsitnagyon magamról. Titkokról, árnyakról. Ez van negyven tájékán.

Friss topikok

2008.11.04. 10:00 bé mint esz

Amikor a kávéfőző visszadumál

Fél órája is van annak, hogy lefőtt a kávé.

Egy budai bérház körfolyosós lakásának konyhájában kotyogta ki magát a főző, amolyan régi megbízható darab. Lehet rá számítani, ha víz is van, meg apróra darált kávé, akkor tényleg csak néhány perc az egész. Még is alig kivárható.

Közben bekapcs a rádió, hírek mennek-jönnek, köztudomású, hogy ma elnököt választ Amerika népe, s egy jópofa műsorvezető szerint, végre eldől, hogy Amerika lészen-e a legvidámabb barakk a Földön. Szerintem nem, de ez maradjon köztünk. Nem mondanám, hogy lázba hoz a kérdés.

Tegnap este Ági néni jóvoltából egy kis angol mondókát gyakoroltunk a Naggyal. Aztmondjahogy: Fly away Peter, Fly away Paul, come back Peter, come back Paul. Esetünkben Peter és Paul két apró, ujjra tehető madarat formáz, mi vágtuk ki őket papírból, aztán összeragasztottuk a nagyszerű formát. Hát ez igazán semmiség, mondom a gyereknek, mindent ismersz, kezdjük.
- Fláj övéj Píter, Fly övéj ból - ismétli.
- Nem ból, kisfiam, hanem Pól, rosszul értetted!
- Ja, tényleg. Fláj övéj Píter, fláj övéj fól - vágja rá.
Kissé eltorzul a mosolyom.
- Nem ból, nem fól, egyszerűen Pól, érted? Tudod, mi az a Pól?
Tisztázzuk, tudja, azt is, hogy a Píter az Péter, a repülés is ok, a come back már az első héten értelmet nyert. Na, akkor még egyszer.
- Fláj övéj Píter, fláj övéj Pól - mondja diadalittasan, én megdicsőülök, ugye-ugye, egy kis gyakorlás, értelmezés, és megy is minden, mint a karikacsapás, na akkor ezt letudtuk...
- Cám bek Píter, cám bek BOJ - mondja végezetül, csapást mérve az idegeimre, szegény,

megtépett szívemre, ráncaimra.

 

Nem ragazom tovább, próbálkozunk még, mondogatjuk, de azt éreztem, ez az istennek sem fog összeállni.
Reggel lesz. Kérdem a kocsiban, hogy is van a Fláj övéj... Ő persze nem akarja, aztán belekezd, végigmondva az összes variációt, ami Paulra rímelhet, én kiabálok, szerintem direkt nem mondod, ő szipog, egy frászt, nem tudom megjegyezni, hát nem érted? Mit nem lehet megjegyezni egy olyan egyszerű néven, mint a Pól, képtelen vagyok felfogni. Már a Kicsi is tudja, pedig ő aztán ovodista, köze nincs a két tannyelvű iskolához, és mégis, motyogja, hogy Pól, pól, pól...

Feladom. Gyerek be az iskolába, aztán a puszinál a fülembe súgja, PÓL, na jól mondom?

Van Isten. 

Aztán kicsivel később, immáron az említett körfolyosós ház konyhájában lefő a kávé.
Félrehúzom, kis pixisbe kiöntöm, bögrét kerítek.

Valami ketyeg. Vagy zúg. Keresem, hallgatózok. Rádió kikapcs. Még mindig hallom. A kávét rég megittam. A tűzhely felől jön a zaj. Mi a túró lehet ez? Rájövök, a kávéfőző önálló életet él. Majdhogynem visszadumál, pedig alatta se tűz, se meleg, se semmi. És mégis. Ő beszél.

Most itt ülök egy beszélő kávéfőzővel összezárva. Érteni nem értem, csak mintha csúfondárosan, nyelvöltögetősen azt mondaná fól, ból, bój.

Amerika ma elnököt választ, a gyerek is kiokosodott, hát mi kell még?
Elsöpröm a leveleket az ajtó elől.
November van, felhős november, és kedd. Itt Magyarországon, halovány, derengő fényben.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika elnökválasztás


A bejegyzés trackback címe:

https://hajaj68.blog.hu/api/trackback/id/tr79748922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása