HTML

hé, 68!

Negyven ugyebár. Ez az életkor valahol félút, bár azt mondják, minden csak most kezdődik. Na nézzük, mi volt eddig, és mi jön eztán! Írok arról, ami zavar, ami teccik vagy fordítva. Amit szeretek esetleg szerettem. Néhakicsitnagyon magamról. Titkokról, árnyakról. Ez van negyven tájékán.

Friss topikok

2008.10.20. 22:32 bé mint esz

Gáspár Bea asszony és Udvaros Dorottya Jászai- és Kossuth-díjas színművésznő esete

Nézem a plakátot.
Nézem a plakátot itt, ott, villamosmegállóban, az újságosbódénál. És most könnyű lenne azt mondani, hogy nem hiszek a szememnek.Sajna, ez amolyan könnyű kis fordulatocska lenne ebben az írásban. Mégis, valami ilyesmire gondolok.

Nézem a legújabb, az RTL Klub Szombat esti láz című nagy népi szeánszának plakátját. Először Udvaros Dorottyán akad meg a szemem, aztán jönnek a többiek, ugye ott van Zsófi (Kiss Ramóna) a Barátok közt-ből, egy lány, akiről most derítettem ki, hogy a Miss Universe Hungary győztese volt (Dammak Jázmin) és végül snájdig férjéről elhíresült Gáspár Bea asszony. Na most akkor ez lenne a női csapat. (A fiúk kivesézése nem ezen cikk tárgya. )

Mesélem itthon, dúlva-fúlva a férjemnek, asszem, vége a világnak, speciel nem a gazdasági válságra és a nemzeti csúcsra gondolok, hanem arra az egyszerű tényre, miszerint Udvaros Dorottya Jászai és Kossuth-díjas színművésznő összeméri erejét Gáspárné asszonnyal. Finom kis vircsaft lesz, mondja erre a férjem, én meg erre, te semmit nem értesz az egészből. Miért? - kérdez vissza. Miért is ne táncolhatna versenyt az Udvaros a Beja asszonnyal? Ja, tényleg, miért is ne... Miért is ne bohóckodhatna együtt egy zseniális színésznő valakivel, akit ugye szinte személyesen ismerünk a televízióból.

Aztán eszembe jut néhány valami. Hogy érvnek jók-e, nem tudom.
De, volt
egy Te rongyos élet! (1983),
egy Nagy generáció (1985),
egy Csók anyu! (1986),
egy Találkozás Vénusszal (1991), és legutóbb Eszter hagyatéka (2008). Ezek ugye itt mind filmek lennének. Néhány abból a tucatból, amelyet Udvaros Dorottya, jelenleg a Nemzeti Színház művésznője legnagyobb örömünkre volt szíves eljátszani. És amelyeket nagyon szeretek. Színházi alakításainak felsorolása helyett álljon itt egy link, érdemes egy pillantást vetni rá: http://www.muveszkek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=296:eletrajz&catid=65:udvaros-dorottya&Itemid=2&layout=szinesz.

Bizonyára én vagyok túl konzervatív, meg mindenféle más jelzőt is rám aggathattok, viselem ezeket is, de az isten szerelmére, mondja már meg valaki, miért van erre szükség? Miért kell, hogy Udvaros Dorottya kitáncoljon az életünkből? Ezzel a kis malőrrel?

Mondjuk abban benne lennék például, ahogy Psota Irén 80 fölött is, akár két begipszelt lábbal is leiskolázná ezt a bagázst, dehogy most az Udvaros Dorottyának erejét kelljen összemérnie egy szuper reality szórakoztató showműsorban rengeteg más hírességgel, hát hogyis mondjam csak? Nem "komilfó". Tudom, van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja.

Szomorúan veszem tudomásul, hogy Udvaros Dorottya haja is korpásodik...
Ja, és a jó hír viszont, Győzike hazatér a Celeb vagyokból, mindnyájunk őszinte örömére. Éljen, éljen, éljen! Taps, meghajlás, jobbra ki!

7 komment

Címkék: győzike barátok közt kiss ramóna szombat esti láz udvaros dorottya gáspár bea dammak jázmin innen! celeb vagyok ments ki


A bejegyzés trackback címe:

https://hajaj68.blog.hu/api/trackback/id/tr2723901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ventura Blvd 2008.10.21. 16:32:44

Azért ez tényleg hajmeresztő. Nem tudom, hogy Udvaros Dorottyának miből nincs elég, pénzből, vagy hírnévből. Esetleg egyikből sincs elég. Talán megelégelte a kereskedelmi televiziók szereplőválogatási gyakorlatát. És úgy döntött felemelkedik "Beja" asszony szintjére és eljut a Győzikén felcseperedő korosztálynak a tudatáig. Nem csodálkozom egyéként. Épp ma találkoztam Vágó István ajánlásával egy fogyókúrás étrendkiegészítő hirdetményén. Ez van. A pénz az úr

bé mint esz 2008.10.21. 19:04:31

Esetleg ajánlhatnánk az Udvarosnak jutányos áron egy korpamentesítő sampont... És akkor hátha.
A másik a Vágó. Ugye van valami bank, vagy mi, amit szintén az ő tolmácsolásának köszönhetően kellene megszeretnem. Elhinni neki, hogy azért mert ő azt mondja, azért aztán... A helyzet az, hogy sem a bank nevére, sem a logójára nem emlékszem. Pedig láttam párszor a reklámot. Csak a Vágóra.

bé mint esz 2008.10.22. 06:09:26

Hallo, hallo! Itt mindenkinek korpásodik a haja? Vagy mindez evidencia? Roppant mód bírnék már annak is örülni, ha valaki például aztat mondaná, igaza van az Udvarosnak. Nagyon is. Meg hogy én biztos csak irigykedek. Mert tökre jó, hogy ennyi idősen még így néz ki, és bevállal egy ilyen jópofaságot. Meg hogy a Kossuth-díjból nem lehet megélni... Na????

alf (törölt) 2008.10.24. 14:41:50

Ez már csak egy ilyen világ. A Gesztesi - aki szintén nem utolsó színész, ám ma már lassan inkább mégis 'celeb' - szintén elmesélte, hogy a villanyszámlán, gázszámlán és egyébb, a 70% adón felül elvont sarcon túl nem ártana a gyerkőcöket sem eltartani. Sőt talán még mint 'celeb', az sem árt ha nem egy XVIII. kerületi panelban él és a túrkálóból vesz magának 990 forintos, nájlongyekit.
Tessék már tudomásul venni, hogy ez egy ilyen rohadt világ. A 'Te rongyos élet'-ért anno kapott gondolom egy normál színészi fizetést, de abból nem lesz gázszámla.
Lehet entelektüelleskedni, és éhen halni is lehet. Udvarosnak van esélye, hogy ne tegye, nekem nincs. Engem senki nem hív meg milliókért táncolni. Ha hívna, mennék.
Volt ugya annak idején az emlékezetes Robert Radford film, amikor 1 millió dollárért kellett (volna) vele tölteni egy éjszakát. (Bocs, a címe nem ugrik be). Mi egy olyan szocializmuson nevelkedett generáció vagyunk, aki 'morális' meg 'erkölcsi' kérdésként kezeli az ilyet. A film is ilyen gennyes hálivúdi izé volt. A valóság azonban kemény.

Engem sem érdekel egyébként a szombat esti frász, ahogy egyik celeb műsor sem. De megértem, ha nagy színészek, sportolók vagy akárkik részt vesznek rajta. Egy olcsó családi ház 30 millió, fenntartani is évi milliós kiadás, meg kell rá keresni a rávalót! és 30 millió nettó magyar forinthoz - becsületesen - éppen 100 millió-t kell adókkal és járulékokkal letenni. Szóval egy olimpiai aranyból lehet venni egy másfél szobát lakóparkban, aztán éhen halni. Nemzet színésze meg van 12 akinek csak úgy adnak havi 500 ezret, és ahhoz igen öregnek is kell lenni.

Ne ál-entelektüelkedjünk, jó?
nagyon jó lenne, ha mindezt egy 'Te rongyos élet'ből fedezni lehetne, de nem lehet.

bé mint esz 2008.10.24. 20:03:48

De, bocs, én álentellektüel akarok maradni. Nekem ez rém nagyon tetszik, mellesleg az ehavi gázszámla nálunk is itt hever az asztalon, mint majd "kis idő múlva", "ha megkapom a pénzem", befizetem tétel. De nem sírok.
Csak siratok. (Siratóasszony lettem ugyanis.)
Siratom az értéket, az egykori maradandót. A nyomokat, amelyek arról árulkodnak, hogy érdemes ebben a nyomorult, hetvenkedő és szerencsétlenkedő otszágban bármit is tenni. És ebben a kérdésben, különösképp egy amúgy is zaklatott időszakban éppenhogy van felelőssége az értelmiségnek. A színésznek, az írónak, a gondolkodónak. S ha az átlagember számára az derül ki, hogy minden és mindenki eladható, megvehető, hát neki ugyan miből, mitől lenne bármilyen értékrendje a pénzen kívül? Neked, nekem, és sokaknak nyilvánvaló, hogy mitől és miért korpásodik Udvaros haja. Tulajdonképpen igazad van, nem is ez a kérdés.
Nem gondolom, hogy szegénységi fogadalmat kellene fogadni, hogy tehessük a dolgunkat. Nem vagyok hülye, nekem is van két gyerekem. De. Abban a világban, ahol a pénz olyan rettenetes erőt képvisel, abban a világban, ahol lassan már mindenki elhiszi, hogy ez az egyetlen módja a boldog létezésnek, hát kell, hogy a művészet, az irodalom erőt és egységet mutasson fel, bármilyen patetikusan hangzik is. Hát ezért nem kellene, hogy Udvaros haja korpásodjon - szerintem.

alf (törölt) 2008.10.25. 20:54:06

Sajnos az nagyon kevés, hogy 1 Udvaros, vagy 1 Gesztesi haja ne korpásodjon. Jönne a következő.
Nem kellene millióknak bámulni a celeb műsorokat. De persze ez meg olyan illúzió, ami... na, hagyjuk.
És már el ne felejtsük, hogy 20 évvel ezelőtt mi vágytunk erre! A nyugati turista útból hazahozott kegytárgyainkkal, az üres sörösdoboz kiállítással a Réka szekrénysor tetején bizony ezt álmodtuk meg. Csak persze mindenki naivul azt hitte, hogy a győztesek oldalán fog állni. Valahogy egy sportversenyen sem az izzadó százakról szól a mese, hanem csak az egyről aki megnyeri!
Hogy de mi nem ezt akartuk? vagy, hogy nem láttuk előre? Ja kérem, a naivitás nem mentesít a szembesüléstől. Ahol a pénz az úr, ott vannak szegények is. És messze ők vannak többen.
Jut eszembe, én sem a győztesen oldalán állok. De nem szeretem mégsem az álszent nézeteket. Mert épp a vesztesek azok, akik küldik a 90-es előszámokra az SMS-eket, akit kinyögik a hétvégi Tesco bevásárlást, akik olvassák a bulvár sajtót - és aztán anyáznak a kocsmában.
Vagy ha ott nem, akkor entellektüel blogot írnak. És lehet, hogy ők nem nézik a celeb műsorokat, nem küldenek SMS-t, de éppúgy fizetnek adót, olvasnak politikai napilapot (tán még rosszabb mint a bulvár), és hatalom lojalitásra nevelik a gyerekeiket. Ahogy én is, sajnos.
De legalább megpróbálom nem vállon veregetni ezért magam.

bé mint esz 2008.10.26. 08:54:58

Hát ezért ne is dicsérd magad! De azért se, hogy a saját eszközeiddel nem teszel semmit. Ok, nem hallgatsz - örömmel veszem.
Fizetsz adót, nem öröm, én is. Olvasol napilapot - én már ritkán. Női lapot se, egyszerűen nem érdekel.
Lojalitásra nevelsz - nos, ebben különbözünk. Én megpróbálom arra nevelni a gyereket, hogy gondolkodjon. Hogy tudjon különbséget tenni érték és értéktelen között. Aztán, hogy mit választ - már az ő döntése lesz.

A másik: a sörösdobozkészletet említed. Hát igen, a mi generációnk gyűrődött lepukkant buszokon, hogy átjusson a határon, amikor már lehetetett. Bécsig se mentünk el, csak a Humáig, és ott aztán rárontottunk a kapitalizmusra. Istenem, de jó volt a Milka meg a Toblerone! Emlékszel? Szerinted ki lett volna az a hülye, aki akkor azt mondta volna a gyerekének - dacára, hogy megengedhette magának -, kisfiam, neked nincs svájci csoki, meg walkman, mi nem megyünk Bécsbe. Hogy miért? Az elveim, tudod...
Én nem itt keresném az összefüggést.
Nem a víz a hibás amiatt hogy folyik, ha a csap nyitva van. Az átlagembert felmentem, és felmentem most is. Magunknak viszont nem adok engedményt. Nem jár.
süti beállítások módosítása