HTML

hé, 68!

Negyven ugyebár. Ez az életkor valahol félút, bár azt mondják, minden csak most kezdődik. Na nézzük, mi volt eddig, és mi jön eztán! Írok arról, ami zavar, ami teccik vagy fordítva. Amit szeretek esetleg szerettem. Néhakicsitnagyon magamról. Titkokról, árnyakról. Ez van negyven tájékán.

Friss topikok

2008.10.07. 14:32 bé mint esz

Énnékem elegem van!

Van az úgy, hogy a nő besokall.

Tegnap este, miközben a gyerek éppen a fecskefarkot gyakorolta a füzetében, meg a kissé kerekdedre sikeredett karikát, én mindenféle híradókat néztem. Azért kapcsolgattam, mert ugyan nem vagyok notórius kapcsolgató, csak egyszerűen nem hittem a szememnek.
Gyurcsány Ferenc sírt. Mondhatnám, a könnyeivel harcolt, hangja elcsuklott a részvéttől, szó bennakadt, lehelet megszegett, és ő sírt.
 

Mindaz, ami hétfő délelőtt történt Monori erdőnél - maga a rettenet. Ami kivédhetetlen, ami bármikor, veled, velem is megtörténhet. Utazunk egy vonaton, épp a szendvicset tömöd a kölökbe, vagy vitatkozol a pároddal, vagy csak egyszerűen álmodozol felhőbodorító szép reményekről, és akkor...
És akkor nincs tovább. Esetleg mindenféle hangokat hallasz, még egy utolsó kísérlet, aztán álljunk meg, mondja valaki iszonytató messziről, közben egy helikopter landol melletted, és ha szerencséd van, ha tudsz küzdeni mindazokért, akiket szeretsz, önmagadért, az egyszerű létezés egyszerű örömért, nyerhetsz. Ha szerencséd van.

Akik itt maradnak nélküled, azoknak nincs szavuk a gyászra, a fájdalomra. Egyszerre kevés és egyszerre sok a megtántorodott valóság. Mert hogyan is lehet így tovább élni? Társ, gyerek, anya vagy apa nélkül? Egy szerencsétlen véletlen miatt. Amit úgy hívnak, halál.
Szeretném hinni, és hiszem is, hogy ezt minden érző és együttérző ember így gondolja. Legfeljebb másképp fogalmazza.

De az a színjáték, amit tegnap este alkalmam volt látni a miniszterelnök előadásában azontúl, hogy mélyen felháborított, elgondolkodtatott. Sokféle vetülete van a történteknek, nekem egy film jutott az eszembe. Ripacsokról utoljára igen szépen megfogalmazott művet, Sándor Pál feldolgozásában láttam. Két öregedő, vagy inkább egy öregedő és egy középkorú ripacs igyekszik életben maradni. Nem is mellesleg szerepel még egy nő is történetben - miattunk van hát minden -, de a filmkockákat, meg az egyedül nem megy Kern-Garas számot azóta sem tudom feledni. Szép volt, nem feledhető.

Gyurcsány Ferencnek azonban bőven van még mit tanulnia. Mondjuk nem ártana, ha megnézné ezt a filmet, komolyan, mert vannak ám benne érzelmek, minden olyan melankolikus, olyan szívbemarkoló. Olyan emberi. Olyan esendő. Ami ugye megbocsájtható. Bárkinek. Legyen az színész, urambocsá miniszterelnök.
Milyen jó lenne most azt mondani, záksón, Gyurcsány kicsit rossz passzban van, volt, hát így sikeredett ez a kondoleálás, de azért éreztük, hogy emberből rakták össze. Még őt is. Aztán menne tovább az élet, haladna az ország így-úgy.
Sajna azonban erre a fellépésére nincs bocsánat. Ennél talán még az is jobb lett volna, ha meg sem szólal, ha egy kicsi kis kommentben jelzi, tudomásul vette szakminisztere és a Máv fővezér lemondását, egyébként pedig őszinte részvéte az érintettek családjának. Pont. Mondjuk ezt se venném komolyan, nyilván erről is írnánk rengeteget, kritizálnánk, de speciel nem azt hallanám ki a szavaiból, hogy a miniszterelnök elsiratja egy politikus, és egy vonatfelelős posztját. Mert én ezt hallottam.

Miközben történt egy baleset, és a rémségek kicsiny boltjában még a szörnyecskék is összesúgtak felidézve sok-sok tragédiát, gyerekhalált, szörnyűséget, könnyeket, temetéseket, velünk élő árnyakat, félelmeket. Még ők is erről beszélnek.

Csak Gyurcsány Ferenc beszélt másról.
Tán jobb lett volna, ha hallgat.
Még az is őszintébben csengene a gyászban.

Most hallom a rádióban, félfüllel, hogy valahol Magyarországon óriási baleset történt. A sérültek, halottak számáról még nem tudni, a közlekedés leállt.
Ma nem nézek híradót. 
Még a végén könnyesre nevetném magam egy tragédia okán. Aztán nem tudnék tükörbe nézni. Soha többé. 
Én nem.  

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hajaj68.blog.hu/api/trackback/id/tr81701167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggy 2008.10.10. 13:01:16

Szerintem kár ilyesmin turbóznod magad. a tisztességes és őszinte politikus olyan szókapcsolat, mint a szűz kurva. Nem létezik.
Igazán mindegy, hogy Orbán? Gyurcsány, dávid vagy Fodor. amikor választanom kell közülük, úgy érzem magam, mintha a kötél vagy a golyó általi halál közül választanék.

Ventura Blvd 2008.10.10. 15:56:38

Egyetértek. Neked semmiképpen sem lesz jobb. gondolkodj. Ha te a járdán parkolsz ötezer, ha ő száznyolcvannak embert gázol, az mentelmi ügy.
Ha te számla nélkül veszel levegőt, az adócsalás
Neki törvény szerint jár számla nélkül költségtérítés.
Ha te lógsz a buszon, huszonötezer
Ő ingyen utazik.
Soroljam?
Minek?

Csacsacsa 2008.10.10. 22:25:00

Kedvesem!
olyan finom, olyan komoly, olyan összeszedett, olyan igaz, olyan merész, olyan vérlázító, olyan könnyfakasztó, olyan emberi, olyan művészi, olyan üdítő, olyan egyedi, olyan szép ez az írás. Kár, hogy manapság nem olvasni ilyen szerzőktől nagy lapokban,. Hol lapul? Mi a neve? Hová ír? Csacsacsa

bé mint esz 2008.10.11. 17:52:52

Csacsa, megható a stíluselemzés. Tagadhatatlanul jól esik. Publikáció itt, és álnéven valamint név nélkül a magyar sajtóban szanaszerte. De ha már így összetelálkoztunk: szívesen látnék itt pár sort, ebben a blogban öntől is!

bé mint esz 2008.10.11. 17:57:25

Doggy, értem én, meg tudom, hogy álnaiv a viselkedés. De nem is a tisztességet kérem számon. Csupán azt, hogy embernek nézzenek. Ennyi. Téged is, Csacsát is, mindannyiunkat. Nem turbózom magam, ennyit sem ér az egész, de néha kilöttyen az igazság. Ezek tényleg nem látják magukat, hogy mit tesznek velünk?

longdrink 2008.10.12. 13:05:47

Először is marha jó, hogy lett a blog. Bár beszélgetni, vitatkozni még jobb lenne.......
Ferink bizony egy igazi pojáca.És nem ők kurták el hanem mi, akik ha nem is mindannyian rájuk szavaztunk a korona úsztatók után, de nem kapcsoltunk, hogy lószar lesz a szadesz nem mérlegnyelve.
Már ez az öszödi duma is szinház volt.Elhitette magával, hogy komoly férfi akinek a kezében van a"haza sorsa" és majd ki kell mondania az igazságot. Infantilis hülye aki már kiszes korában is - biztos - szerepeket játszott és nem röhögte ki senki.
Mindenesetre jó nagy vagyont szereztek a családjával a privatizációnak nevezett szabadrablásos időkben. Kárpótlási jegyek, egy fotintért megszerezhető működő cégek.stb...És az információk - a fülesek -Ferink esetében közelről jöttek.Sőt be is.
Akkor hát a vagyon megvan, jöhet a szórakozás. Ezt csinálja. Játszik. Minden gesztusa manír. Semmit nem képes őszintén csinálni.Folyton szerepel.De sajnos a másik pali úgyan ez.Picit más eszközökkel, picit más nyelvezettel,picit erőszakosabban, de ugyan olyan olcsó módon. Mindkettő tipikus parvenu. Ne foglalkozzunk velük.
De karlovy vary. Aaaaz igen !
Gyönyörű ami kijött...

Csacsacsa 2008.10.14. 16:54:09

Hé, nő! ménem tudom elolvasni sehol a karlovivarit? Csacsa

bé mint esz 2008.10.14. 19:43:24

csacsacsa, görgessél lefelé a nyitóoldalon. ott lesz, isten bizi!

mamijolalszik 2008.10.16. 15:27:02

Tudja, örülök, hogy olvasom! Ha ideje engedi, jöjjön át hozzám vendégségbe a www.mamijolalszik.blog.hu-ra. :)

Móni
süti beállítások módosítása